Gris-nytt

Bilder och berättelser om de tre smågrisarnas leverne i grishagen på Silverkällan.

Söndag den 1 april anlände tre linderödsgrisar till Silverkällan i Majorna.
Nej, det var inget aprilskämt. Många förväntansfulla majbor i alla åldrar hade samlats för att invänta smågrisarnas ankomst. Vid 15-tiden backade slutligen släpet med grisarna in mot grishagen. De knappt 4 månader gamla grisarna gick först långsamt in i sin nya hage för att strax därpå rusa till mat-trågen för att äta av maten som väntade på dem. Mätta och belåtna sprang de sedan omkring i full fart av lycka. Av grisarnas kroppsspråk förstod man att det nya hemmet fått klart godkänt!

Grisarna kommer att vara på Silverkällan i två månader. De matas morgon och kväll av utbildade grisskötare. På menyn finns bröd-, frukt- och grönsaksrester som samlas in från medlemmar och handlare i området. Grisarna får också foder i form av kornkross.

Fredag den 6 april fick grisarna ny halm och de började genast att bädda med halmen i sitt grishus.

Glada grisar

I huset där grisarna sover finns det halm som grisskötarna byter med jämna mellanrum. Halmen blir en sysselsättning för grisarna. De bökar runt i halmen och de äter även av halmen. Att hålla sig varm genom att bygga bon eller bädda ner sig i halm är en instinkt som finns redan hos kultingarna. Även vuxna grisar pysslar mycket med sina sov- och viloplatser, särskilt om det är kallt ute.
Bild o text av Emma Svensson

Lördag den 7 april – artikel om grisarna i Tidningen Centrum, nr 8 2012.

Tisdag den 10 april – redigerad artikel om grisarna, DirektPress Göteborg.

Annonser